Múzeumok, kulturális intézmények

Arany János Emlékmúzeum

A Csonkatorony öt szintjén található a múzeum kiállítási anyaga. A földszinti teremben a látogatók a város és a torony történetével ismerkedhetnek meg. A négy emeleti teremben Arany János személyes emlékei kaptak helyet. Bár a múzeum eredeti anyagát megtizedelték a háborús évek, ma is itt található a nagy költő legteljesebb személyes tárgyi gyűjteménye, megmaradt könyvtárának legnagyobb része, kéziratai. Dolgozószobája bútorait is itt állították ki. A kiállításon megtekinthető képzőművészeti alkotások között szerepel Barabás Miklós Arany portréja, Éder Gyula festményei Aranyról és Bocskai Istvánról, valamint Szervátiusz Jenő, Puskás Sándor és Izsó Miklós kisplasztikái, illetve számtalan illusztráció Arany irodalmi munkásságához kapcsolódóan.

Piața Libertății nr. 4.
415500 Salonta, Județul Bihor, România.
Telefon: 0040-259-371157.
Email: aranymuzeumnagyszalonta@gmail.com

Arany János szülőháza

A felújított Arany Porta várja látogatóit minden kedden 8-12 óra között, szombatonként 12-17 óra között. Csoportos látogatás előjegyzés alapján bármikor lehetséges. Ez ügyben hívják Fekete Máriát a 0748861525-ös telefonszámon.

A néprajzi múzeum szalontai eszközöket, használati tárgyakat, az egyszerű családok mindennapjait kísérő tárgyi emlékeket tartalmaz.

Zilahy Lajos Művelődési Ház

Juliu Maniu nr.10

Magyar Ház

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által fenntartott Magyar Ház Nagyszalonta civil szervezeteit tömöríti. Fennállása óta támogatja a közösségépítő, hagyományőrző és a magyarság megmaradását segítő programokat, állandó és időszakos tevékenységeknek ad otthont. 

Teodor Neș könyvtár

Nyitvatartási rend:

A könyvtár hétköznapokon 8-18 óra között, szombaton pedig délig tart nyitva.

Vasárnap zárva.

A könyvtár címe:

P-ta Libertatii 4 szám.

Telefon: 0359-190900

Email: biblsalonta@yahoo.com

A város nagyrendevényei

Hajdúhét - Szalontai Magyar Napok

Immár 18. éve rendezik meg minden évben a rendezvényt. A kulturális, sport, szórakoztató programok egyik legsikeresebbje minden esztendőben a Kolbászfesztivál.

Szentivánéji Fesztivál

Az Arany János Művelődési Egyesület nevéhez fűződő fesztivál szorosan kapcsolódik a június 21-i nyári napfordulóhoz, valamint a Shakespeare-t is megihlető nyárközép éjszakájához (június 23.). (Az angol drámaíró Szent Iván-éji álom című, 1595-ben született vígjátékát éppen a szalontai nótáriusból lett írófejedelem ültette át magyarra 1863-ban).

Arany-napok

Az Arany Napok Fesztivál két napján a kézművesek bemutatóval egybekötött kirakodóvásárt tartanak, este pedig a Csonkatorony mögött felállított szabadtéri színpadnál kamarakoncert várja a közönséget. Az esemény legsikeresebb pontja a szórakoztató irodalmi vetélkedő és a Toldi játék (malomkőhajítás, petrencés rúdtartás, stb.). A vetélkedő során Nagyszalonta jeles szülöttei – Arany János, Zilahy Lajos író, Sinka István költő, Kulin György csillagász, Kiss István szobrász, Kiss Ferenc orvosprofesszor, és Földi János nyelvész, természettudós – munkásságával ismerkednek a fiatalok.

Nagyszalontai városnapok

Városnapi rendezvényekre várja minden esztendőben a település apraja-nagyját és a környező vagy távolabbról érkező vendégeket Nagyszalonta. A rendezvénysorozat sportmegmérettetésekkel, kulturális programokkal, koncertekkel, vidámparkkal, vásári forgataggal, lacikonyhákkal várja a látogatókat.

A város magyar közösségi terei

Zilahy Lajos Művelődési Ház

A város művelődési háza helyet ad a nagyváradi Szigligeti Színház bérletes előadásainak, táncházas programoknak, kulturális- és sporteseményeknek, ünnepi kézműves vásároknak, kiállításoknak. 

Juliu Maniu nr.10

Telefon: +40 259 373 104

kovacsistvan68@yahoo.com

 

RMDSZ - Magyar Ház

A nagyszalontai RMDSZ-Magyar Házban az állampolgársági ügyintézés mellett számos kiállítás, könyvbemutató, színpadi produkció várja a helyi magyarokat. Itt kapnak helyet a különböző civil szervezetek is.

Kossuth Lajos utca 16.